3.25.2014

orientări

     Într-o zi, un "caz" de boală mintală gravă a fost prezentat într-un mediu de specialişti în domeniu, împreună cu o cerere de ajutor. Fără casă, familie, cu banii puţini de la stat, din pensia de boală, doamna în cauză ar fi urmat traseul prevestit de sceptici şi cinici, la Borşa...
   -Oare putem face câte ceva pentru ea şi cei asemenea ei, pentru noi, oricare din noi, vizaţi de posibilitatea de a  primi un flash din faţă şi lateral purtând după grumaji tăbliţa cu "schizofrenie"...? Să nu uităm, cauzele, factorii predispozanţi şi alte asemenea lucruri interesante de citit, nu de trăit sunt încă o mare necunoscută; pe absolut oricare, la o cotitură, ne poate aştepta străinul fără chip care vorbeşte în propriul nostru cap, dezlânat şi  aberant, non-eul mânat de porniri obscure.
  -Da, se poate face, -o asociaţie, a spus vocea tânără, săritoare şi doctă de la catedră. Ştiu eu pe cineva, voi face o legătură.
   Mulţumirile nu au întârziat să curgă, în scris, şi ca un reminder pentru proiect. A mai fost însă ceva, povestea de viaţă  respectivă expusă pe un blog, alături de altele... Atâta doar că de la catedră, lumea se vedea, să zicem,  printr-o fantă convexă, legitimizată de vremuri, pe când blogul o arăta concavă, după o matriţă ceva mai veche...Orientări diferite, deci. Oricum,  prăpastia dintre două teorii a fost prea mare pentru ca să nască un proiect, o speranţă pentru cineva anume, unic, ca noi toţi, şi totuşi,  mai apropiat de cer decât mulţi.
     În chip miraculos, fiinţa asta "din altă lume" ( îţi aminteşti, Dorina?) este umbrită de o putere mai înaltă, mult peste cele omeneşti, căci ea îi trimite, rând pe rând, sprijinitori. Cu fiecare criză existenţială, mica armată se înnoieşte, schimbă căpetenii şi tactici, iar  înălţarea urmează căderii.
  Interesul ei pentru spirit le-a adus faţă în faţă, fără a şti una de alta, alta   care putea pune umărul la schimbarea destinului unui om-simbol şi al castei sale din umbră.
   - La o conferinţă cu ştaif, catedra, de sus, a privit oarbă spre locul de jos al învăţăcelului .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu